T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ELAZIĞ / ARICAK - Üçocak Ortaokulu

İlçemiz

Okulumuz Elazığ İli Arıcak ilçesine 18 km uzaklıkta Üçocak Beldesindedir.

ARICAK

İlçe nüfusu,Nüfus kütük kayıtları itibariyle yaşayan aktif nüfusu 16.809´ u kadın, 17.092´ si erkek olmak üzere toplam 33 901´dir.İlçe merkezinin nüfusu kütük kayıtlarına göre 4.178´i kadın, 4.215´i erkek olmak üzere toplam 8.393´ dür. Köylerin nüfusu ise kütük kayıtlarına göre 12.625´i kadın,12.877´si erkek olmak üzere toplam 25.502´dir.
      İlçe halkının anadili Türkçe olmakla beraber, yörede yaygın bir şekilde Zazaca konuşulmaktadır. İlçenin %100´ ü Müslüman olup, Şafii mezhebine tabidir.

COĞRAFİ DURUM

İlçemiz, Doğu Anadolu bölgesinin güneyinde, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinin geçiş bölgesinde yer almaktadır.
      İlçe genel olarak dağlık, meşelik , çalılıktır ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir.
      İlçemizin kuzeyinde Ak Dağlar ve Palu İlçesi, güneyinde İnceburun dağları ile Hani ve Dicle ilçeleri, doğusunda Servi dağları ile Genç ilçesi, batısında ise Alacakaya ilçesi ile çevrilidir.
      İlçemizde karasal iklim hakimdir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesine de sınır olması nedeniyle güney şeridinde yazları daha da sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir.
      İlçemiz sınırları içerisinde Dicle Nehrinin ana kollarından sayılan Berkilin Çayı ile birlikte pek çok akarsuları vardır.
      Arazi yapısının engebeli özelliğinden kaynaklanan Akdağlar serisinin önemli tepeleri ilçemiz dahilinde olup, Akdağlar serisinin en yüksek noktası 2544 m. İle Akdağ tepesidir.
      İlçemizin 374 km² olan yüzölçümünün %4´ü çayır ve mera, %54´ü bozuk baltalık, %12´ si ekilebilir alan , %30´ u de dağlık alanlardır ki, daha ziyade taş ve kullanılmaz toprak parçasıdır.
      İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği 1.100 metredir.

SOSYAL DURUM

 İlçede çekirdek aile hemen hemen görülmemektedir. Çok nüfuslu aile esastır. Bu nedenle evler geniş ve kendi ihtiyaçları için yapılmış olup taştandır.
      1987 yılında ilçe olan Arıcak´ta en büyük problemlerden birisi konuttur. Bunun sebebi ise ailelerin bir arada oturmaları ve ancak kedi ihtiyaçlarına göre ev yapmalarıdır. Kiralık ev bulmak oldukça zordur.
      Mevcut evler genelde taş, yığma ve toprak yapılı evlerdir. Ancak İlçe oluşundan sonra yapılmakta olan evlerin tamamı planlı ve düzenli ev tipinden olup, betonarme binalar halindedir.
      Genelikle dışardan gelen memurlar için sosyal konutların dışında ev bulmak zordur. Çoğu zaman sırf bu sebepten memurlar eş ve çocuklarını getirememekte veya çok sonraları getirmektedir ki bu da görevi aksatabilecek durumlara sebebiyet vermektedir. İlçede mevcut lojman sayısı; Sağlık Ocağı, Kaymakam evi, YİBO, Orman,Tarım,Jandarma Belediye, Müftülük ve Emniyet lojmanları dahil olmak üzere toplam 74 tanedir.

İDARİ DURUM

  İlçemiz 1972 yılına kadar Arıcak köyü iken, 1972 yılında Arıcak´ a 6 km. uzaklıktaki Saman köyü ve 2 Km. uzaklıktaki Gümüşyaka köylerinin birleştirilmesi ile merkezi Arıcak olmak üzere Arıcak Belediyesi kurulmuştur. Palu´ ya bağlı nahiye iken 19.06.1987 tarih ve 3392 Sayılı Kanun´ la da ilçe olmuştur. Elazığ´a Palu ilçesi üzerinden 124 Km. olup, tırnik geçidi harici yol asfalttır. .
      İlçemize bağlı 11 köy ve 3 belde belediyesi vardır. Bunlardan Bükardi ve Üçocak Belediyeleri yeni kurulmuş olup, 27 Mart 1994 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinden sonra teşkilatlarının kurulmasına başlanmıştır. Merkez Belediye sınırları içerisinde 6, Erimli, Bükardi ve Üçocak Belediyeleri sınırları içinde 5´er tane olmak üzere toplam 21 mahalle vardır.Köylerimiz genel olarak dağınık bir görünüm arz etmektedir.Son yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte köylerin ulaşım sorunu kalmamıştır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.12.2012 - Güncelleme: 08.10.2022 10:07 - Görüntülenme: 3486
  Beğen | 1  kişi beğendi